Història Moros i Cristians Alcàsser
26/09/2017

Les Festes de Moros i Cristians a Alcàsser (València) tenen un origen relativament recent, en concret comencen l'any 2000 amb la fundació de la Filà Mora Aljama Al-Qasar.

La Festa sempre ha girat entorn de les celebracions de la Conquesta de València a les mans de les tropes del Rei Jaume I, el 9 d'octubre de 1238, és per açò que des dels seus inicis, l'entrada Mora (perque que no existia Filà Cristiana alguna) era o bé el mateix 9 d'octubre o les vespres.

La població d'Alcàsser va arribar a tenir simultàniament fins i tot dos Filaes Mores, les quals realitzaven cadascuna d'elles la seua Entrada en dies diferents, no arribant a coincidir en els seus actes.

Finalment, solament es va mantenir la Filà Mora Aljama Al-Qasar i per fi, l'any 2010 es va crear la primera Filà Cristiana, “Els Guardians de la Torre”. En aquell mateix instant és quan la Festa es converteix per fi en Festes de Moros i Cristians.

Des d'aqueixa data, la Festa comença a prendre la forma que hui dia és, creant-se la figura de la Capitania, la qual l'ostenta cada any una de les dos Filaes. Sent la primera Capitania la de 2010, a càrrec de la Filà Mora i corresponent-li a la Filà Cristiana l'any 2011.

També es va fixar com a data de les festes l'última setmana de setembre, l'inici, i la finalització amb l'Entrada, el primer dissabte d'octubre, si ben sempre se cerca que no coincidisca amb el “pont del 9 d'octubre”, com hauria sigut enguany.

Amb dos Filàes treballen braç a braç per a millorar la Festa, afegint nous actes al nostre calendari com és la recent creació de el “Nomenament de Capitans” la celebració del qual coincideix amb el “Mig Any” que es realitza a la fi d'abril, o el Desafiament de Filaes Cristianes, organitzat per Els Guardians de la Torre i que se celebra el cap de setmana anterior a la Entrada, acte el qual ja compta amb 6 edicions, sent l'acte més original que se celebra a Alcàsser i on concursen 4 Filàs (3 convidades més Els Guardians de la Torre). Aquest acte premia l'originalitat en la Desfilada, l'execució de formes geomètriques així com la peça musical interpretada i a més també es premia al millor Cap d'esquadra.

Enguany (com tots els anys imparells) el càrrec de la Capitania ho ostenta la Filà Els Guardians de la Torre, sent els seus Capitans Sra. Vivi Cano Martínez a i D. Sergio Soria Guimera (tots dos matrimoni). A Alcàsser, la Capitania sempre l'ostenten dues persones, donant el mateix protagonisme al Capità com a la Capitana.

Cal assenyalar que les dues Filàs d'Alcàsser, formen part de MAFEMiC, (Mancomunitat Festera de Moros i Cristians) associació d'àmbit provincial, estant molt vinculades a totes les activitats que es desenvolupen en les poblacions que formen part d'aquesta associació, col·laborant per tant en totes les festes que se celebren en poblacions Alaquàs, Catarroja, Godella, Manises, Marítim de València, Paiporta, Pobla de Farnals, Riba-Roja, Sedaví i Torrent.

En fi, Alcàsser rep amb els braços oberts i convençuts que si bé aquesta Festa és encara jove, no anem a defraudar al visitant, donat que a la nostra proposta festiva hi ha ganes, il·lusió i sobretot, treball.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31